تاریخ : ۱۳۹۵/۰۸/۰۲
مرکز اطلس سلول انسانی نقشه ی جامعی از تریلیون ها سلول موجود در بدن انسان عرضه خواهد کرد که همتراز با پروژه ژنوم انسان میباشد. این پروژه در صورت تکمیل شدن، انقلابی در حوزه مراقبت های پزشکی به وجود خواهد آورد چرا که جامعه پزشکی و محققان از راهکارهای بهتری برای تشخیص و درمان بیماری ها برخودار خواهند شد.
کمتر از پنج سال بعد از اینکه پروژه ژنوم انسان توانست سه میلیارد حرف از دی ان ای انسان را تشخیص دهد، پزشکان و زیست شناسان از نقشه ای جامع برای ترسیم با کیفیت تمامی سلولهای بدن انسان سالم، رونمایی کردند. بر طبق خبرهای منتشر شده از موسسه سانگر، این پروژه که با عنوان “اطلس سلول انسانی”شناخته می شود، در طی یک گردهمایی توسط موسسه ام آی تی، هاروارد و همچنین موسسه سانگر معرفی شد. این طرح در کنار پروژه ژنوم انسان پیشرفت های چشمگیری به ارمغان خواهد آورد.
دانش فعلی ما در خصوص سلولهای بدن عمدتا از مطالعه آنها زیر میکروسکوپ نشأت می گیرد. فعالیتهای اخیر در این حوزه به تجزیه و تحلیل گروه های سلولی پرداختهاند تا ویژگیهای متوسط آنها تعیین شود. پس پروژه ی اطلس در مقایسه با بررسی های ژنومی تک سلولی و بررسی های مشابه، اطلاعات بیشتری در اختیار ما قرار خواهد داد. محققان با بهرهگیری از آخرین فناوری ها قادر خواهند بود تا به جزئیات پیام های آر ان ای دست یافته، و هویت هر سلول منحصر بفرد را تعیین نمایند.
استن لینارسون، یکی از دانشمندان عضو پروژه و استاد زیست شناسی سیستم های مولکولی در موسسه کارولینسکای سوئد اظهار کرد: پروژه “اطلس سلول انسانی” یکی از مهیج ترین نوآوری های جامعه علمی در طی چند سال اخیر به شمار میرود. سلولها در وضعیت بیماری و سلامتی، واحدهای اساسی حیات تلقی می شوند. ما تنها با رسیدن به شناختی دقیق از سلولهای مان می توانیم بطور کامل مکانیزم های بیماری انسان را درک کنیم.
همکاران لینارسون بر سر این موضوع توافق دارند که ما باید به منظور ایجاد پیشرفت هایی در حوزه مراقبت های پزشکی، درک خود را از بدن انسان متحول کرده و ارتقاء بخشیم. سارا تیچمن، رئیس بخش ژنتیک سلولی در موسسه سانگر انگلیس خاطر نشان کرد:« ما هنوز به درک صحیحی از چگونگی تفاوت سلولها در هر اندام یا تعداد انواع سلولهای موجود در بدن انسان نرسیده ایم. پروژه اطلس سلولهای انسان عصر جدیدی از درک سلولی محسوب میشود.»
این پروژه می تواند کلیدی برای گشودن رازهای نهفته در بدن ما انسان ها باشد. با پی بردن به اینکه بدن انسان سالم در پایه ای ترین سطح چطور عمل می کند، میتوان تغییراتی را که در اثر بیماری و پیری رخ می دهند، بهتر مورد شناسایی، تجزیه و تحلیل قرار داد. درمان آن بیماریها، پیشگیری از امراض و حتی طراحی روشهایی برای کُند سازی روند پیری و فرسایش تنها چند مورد از مزایای پروژه اطلس میباشد. انسان بزودی از آینده ای سالمتر بهره مند خواهد شد.
منبع: futurism.com