اين آلودگيها علاوه بر تأثير مستقيم بر سلامتي بدن ساکنان شهرها، تأثير نامطلوبي بر سلامتي روانيآنان نيز خواهد داشت.
وقتي شما در شهري زندگي کنيد که انواع آلودگيها وجود داشته باشد، نارضايتيهاي روحي و روانيانباشته شده و علاوه بر افزايش ميزان پرخاشگري افراد و بعضاً درگيريهاي فيزيکي، روح و روان نيز شديدا بيمار گشته و افسردگي شديد را به دنبال خواهد داشت.
در حال حاضر اکثر ساکنان کلان شهري مانند تهران، بنا به عوامل مختلف مانند ترافيک يا مسائل اقتصادي، در معرض اين آلودگيها نيز قرار دارند و بر شيوع و ميزان بيماري افسردگي ميافزايند.
دکتر حسن پویانبا اشاره به آلودگی بصری در تهران گفت: آلودگی بصری و صوتی که در شهر تهران شاهد آن هستیم یکی از دلایل اصلی کاهش راندمان کاری در میان شهروندان است. به عبارت درست تر بسیاری از برخوردها و مشاجرات که در شهر صورت می گیرد تحت تأثیر سوء آلودگیهای شهریبه ویژه صوتی و بصری است.
وی افزود: شما در خیابانهای تهران با انواع و اقسام تصاویر تبلیغاتیروبرو هستید و هر روزه آنها را در ذهن خود مرور می کنید. اما نمی دانید که این تصاویر باعث آشفتگی ذهن شده و تمرکز فکری افراد را کاهش می دهد.
در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا، تبلیغات شهری و تصاویر موجود در خیابانها بر اساس اصول شهر سازی تنظیم شده و هر محله بر اساس بافت شهری تبلیغات خاص خود را دارد. حتی رنگ بندی ساختمانها نیز معیار خاص برای خود دارد. در حقیقت ساختمان سازی و به تبع آن تبلیغات محله های شهری در این کشورها قاعده مند است.
اما آلودگي بصري چگونه به وجود ميآيد و نمايان ميگردد؟ هر آنچه که موجب ناهماهنگي بصري ميشود، آلودگي بصري است. اين ناهماهنگي ميتواند شامل فرم، شکل، رنگ لوازم، ساختمان و عناصري باشد که در گوشه و کنار اين شهر جاي گرفتهاند. بهطور مثال ميتوان به ساختمانهايي اشاره نمود که عموما به رنگ خاکستري هستند. در همين ساختمانها، پنجرههايي قرار دارند که شيشههاي ترشي کنار لوازم بلا استفاده قرار گرفتهاند. رنگ نا مناسب و عدم هماهنگي، اينها نمونهاي از آلودگي بصري ميباشند. آلودگيهاي بصري را ميتوان به انواع زير تقسيم نمود:
الف) ساختمانها
ب) مبلمان شهري (سطل زباله، ايستگاه اتوبوس، پياده رو و ...)
پ) وسايل حمل و نقل شهري
ت) تابلوهاي تبليغاتي
ث) شهرنشينان (افراد، لباس، خودروي شخصي و ...)
و یا موارد زیر:
- آلودگی بصری طبیعی مثل تغییر رنگ هوا، جمع شدن جلبک و گلسنگ در مخازن و استخرها، انباشته شدن چمن های کوتاه شده در یک محل
- آلودگی بصری مصنوعی مثل دود ناشی از کارخانه ها، روغن و دود ماشین ها در خیابان ها، تابلوهای بزرگ تبلیغاتی بزرگ و کوچک، برج ها و ساختمان های بدمنظر.
- آلودگی بصری مخرب مثل نقاشی کردن و یا نوشتن غیرمجاز بر روی در و دیوارهای شهر، خطوط برق بالای سر، زمین های کنده و فرورفته، ساختمان های متروکه و زباله های شهری.
آلودگی بصری چه می کند؟
آلودگی بصری هنگامی رخ می دهد که نور، ذرات آلودگی را جذب می کند. این ذرات آلودگی مانند: سولفات ها، نیترات ها، ترکیبات کربن آلی، دوده، گرد و غبار می باشند.
دی اکسید نیتروژن و گازهای آلوده کننده دیگر نیز موجب ایجاد آلودگی بصری می شوند.
آتش سوزی جنگل ها نیز یکی از عوامل آلودگی بصری می باشد.
مشکلات ناشی از آلودگی بصری
- آلودگی بصری، دید شما را مسدود می کند و فشاری را بر مغز شما وارد می کند.
- آلودگی بصری، قدرت تفکر را کاهش می دهد.
- آلودگی بصری، در بسیاری از مواقع باعث ایجاد افسردگی می گردد.
و اما در ادامه مطلب بیشتر بدانید.......