Quantcast
Channel: طب ایرانی
Viewing all articles
Browse latest Browse all 591

جوانه هسته خرما

$
0
0

درحالي كه 30 درصد نان كشور به علت بيات شدن و كپك زدن به ضايعات تبديل مي‌شود يك مخترع جوان توانسته با ابتكار خود ماندگاري نان را سه برابر كند ولي مسئولان از اين ابتكارش استقبال نكرده‌اند.
به گزارش خبرنگار مهر، هر ايراني سالانه حدود 105 كيلوگرم نان مصرف مي‌كند كه بر اساس آمارهاي سال 88 ايرانيها 30 درصد نان مصرفي خود را به علت بيات شدن و يا كپك زدن دور مي‌ريزند كه ارزش تقريبي آن سالانه 2 ميليون تن و ارزش ريالي آن سالانه 200 ميليارد تومان است. هرچند راهكارهايي مانند صنعتي شدن نان يا هدفمندي يارانه‌ها احتمال اين شايعات را كاهش مي‌دهد ولي همچنان بازار نان خشكيها داغ داغ است.
در اين ميان يك كارشناس 32 ساله صنايع غذايي در مشهد به تنهايي و با مشاوره استادان راهنما توانسته است ماده‌اي را ايجاد كند تا با مخلوط شدن با آرد ماندگاري نان را افزايش دهد.
سوديه هجري ظريفيبا حضور در خبرگزاري مهر اعلام كرد كه توانسته است ميزان ماندگاري نان را از 3 روز به 10 روز افزايش دهد.
سوديه هجري ظريفي داراي مدرك كارشناسي ارشد در رشته صنايع غذايي است كه تحقيقات دو ساله خود را در مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي خراسان رضوي انجام داده است.

وي در مورد توليد اين ماده مي‌گويد: پيش از اين روي هسته خرما تحقيقات زيادي انجام شده بود ولي نتيجه خاصي نداشت تا اينكه تصميم گرفتم روي هسته خرما بيشتر كاركنم.

وي افزود: شايد علت انتخاب هسته خرما براي تحقيقاتم از اين رو بود كه مي‌ديدم هزاران تن خرما از سوي ايران به كشورهاي اروپايي صادر مي‌شود و آنچه روي زمين مي‌ماند هسته‌هاي خرما است و بايد از اين منبع به درستي استفاده كرد تا هدر نرود.
اين كارشناس علوم غذايي با بيان اينكه در تمامي مراحل استادان راهنما من را همراهي مي‌كردند گفت: وقتي كه تصميم گرفتم از دانه سفت و سخت خرما جوانه نرم و نازكي بدست بياورم بسياري از دوستان و حتي هم دانشگاهيها و كارشناسان مي‌گفتند كار سختي است و شايد به نتيجه نرسي.
البته آنها درست مي‌گفتند زيرا بسياري از دانه‌هاي خرما قابليت رشد جوانه نداشتند. يا پوك بودند و يا در دوره خواب به سر مي‌بردند ولي حدود دو سال طول كشيد تا بتوانم از هسته خرما جوانهبگيرم.

38درجه شوك حرارتي در فر 30 درجه، غوطه ور شدن دانه خرما در آبو ساير اقدامات آزمايشگاهاي لازم بود تا پس از سالها در مدت دو هفته دانه خرما جوانه‌اي 3 سانتيمتري بزند.

سوديه هجري در مورد هزينه‌هاي اجراي اين طرح و مشكلاتش سخن نگفت و اظهار داشت: مهم اين است كه به نتيجه رسيدم. پي از اتمام طرح نتيجه تحقيقاتم براي بسياري از مراكز دانشگاهي ارسال كردم و توانستم در دانشگاه صنعتي شريف و دانشگاه علوم پزشكي اصفهان در مورد اين طرح سخنراني كنم.
اين مخترع جوان در مورد خصوصيات طرحش مي‌گويد: پس از اينكه جوانه هسته خرما رشد كرد طي فرايندي آن را به آرد تبديل مي‌كنيم. آردي كه داراي آنزيم بالا بوده و خاصيتآنتي اكسيدانياست. اين آرد وقتي با آرد نان مخلوط شود ميزان ماندگاري نان را بالا برده و از 5 روز به 10 روز افزايش مي‌دهد كه روي نان بربري و نانهاي حجيم پاسخ داده است.
وي مي‌گويد: اين ابداع جديد بسيار صرفه اقتصادي دارد به نحوي كه مي‌توان اعلام كرد اگربتوان ميزان ضايعات را تا 15 درصد كاهش داد از واردات گندم بي‌نياز مي‌شويم.
سوديه هجري اظهار داشت: من دو سال از عمرم را صرف اين ابداع كردم تا براي كشورم موثر باشد ولي هنوز خبري از مسئولان، توليد كنندگان نان صنعتي و متوليان آرد و نان كشور نيست.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 591

Trending Articles